Veiligheidsdiploma’s ongeldig verklaard

LEIDSCHENDAM – De Stichting Samenwerken voor Veiligheid (SSVV) heeft ruim 1600 VCA-diploma’s ongeldig verklaard. Dit zijn veiligheidsdiploma’s voor mensen met gevaarlijke beroepen.

 De diploma’s zijn ongeldig verklaard omdat er fraude is gepleegd tijdens het afnemen van de examens. Dat gebeurde op verschillende manieren, ook met erg slinkse trukjes. ”Met lampjes en piepjes, je kan het zo gek niet verzinnen”, aldus SSVV-directeur Eugène Hillen vrijdag.

Jaarlijks nemen in Nederland ongeveer 200.000 mensen deel aan de VCA-examens. Het zijn bijvoorbeeld mensen die werken in de bouw, de infrastructuur en de petrochemie.

Hillen vindt het vooral erg dat het door deze fraude mogelijk is dat mensen met onvoldoende kennis over veiligheid in gevaarlijke situaties terecht kunnen komen.

”Deze mensen mogen op basis van dit diploma gevaarlijke handelingen verrichten op gevaarlijke plekken. Je moet er vanuit kunnen gaan dat ze tot in de puntjes weten wat ze doen.”

De fraude vond plaats op verschillende examenlocaties. Mensen wiens diploma ongeldig verklaard is, hebben de mogelijkheid om gratis herexamen te doen.

© ANP
Ons advies: ga naar een betrouwbare opleider, we helpen u graag verder!